نکاتی در مورد طرح بازچرخانی پساب فاضلاب از باغ پرندگان تا پل شهرستان که شایع است توسط شرکت اصفهان جزیره طلایی ارائه شده ( که بعید است چنین طرحی با هدف کمک به اصفهان و احیای زایندهرود بوده و بیشتر اقتصادی به نظر میرسد) را به استحضار دوستداران زایندهرود و محیط زیست و کشاورزان عزیز میرسانم:
۱٫ کسانی که فکر می کنند شهرداری ها به استناد تبصره ۶ ماده ۹۶ قانون شهرداری ها مجازند هرگونه عملیاتی را در حریم و بستر رودخانه ها ، مادی ها ، قنوات ، مسیل ها ، انهار و کانال های آب در داخل محدوده شهرها انجام دهند باید بدانند که طبق ماده (۲) «قانون توزیع عادلانه آب» که در سال ۱۳۶۱ به تصویب رسید به استناد اصل چهلوپنجم قانون اساسی مقرر گردید که «بستر رودخانهها، انهار طبیعی، کانالهای عمومی، مسیلها، مردابها و برکههای طبیعی» بهعنوان انفال در اختیار حکومت اسلامی است و حفاظت و بهرهبرداری از آنها بهعهده دولت و در برخی موارد وزارت نیرو قرار گرفت. حفاظت از «حریم رودخانهها، نهر طبیعی، مسیل، مرداب و برکه طبیعی» نیز مطابق این قانون بهعهده وزارت نیرو سپرده شد و اختیار اقدام خود سرانه شهرداری ها در این خصوص، منسوخ شد.
۲٫ در خصوص رودخانه زاینده رود ، مطابق مصوبات شورای عالی آب ، شورای هماهنگی مدیریت حوضه زاینده رود و شورای تامین استان و طی قراردادهای قانونی ، نظام صنفی کشاورزی به نمایندگی از کشاورزان و حقابه داران و بهره برداران ، به عنوان مدیر طرح های ساماندهی، حفاظت و بهره برداری رودخانه زاینده رود انتخابات و در حال حاضر به نیابت از وزارت نیرو نظارت بر امور رودخانه را عهده دار شده و ماموریت دارد در راستای قوانین موجود تعرض های قبلی انجام شده به حریم و بستر رودخانه را مرتفع نموده و از هر گونه تجاوز جدید به حریم و بستر رودخانه، توسط اشخاص حقیقی و حقوقی و دولتی و خصوصی و عمومی جلوگیری نماید.
۳٫ کشاورزان با محوریت نظام صنفی کشاورزی و اتحادیه تعاونی تولید کشاورزی و پیمانکاران حفاظت و بهره برداری و ساماندهی رودخانه تا کنون اعیانی ها و مستحدثات مزاحم ایجاد شده در حریم و بستر رودخانه و همچنین تصرفات غیر قانونی حریم و بستر را با دستور قضایی دادستان های محترم مرتفع و آزاد نموده که تعدادی از بند های سنگی مزاحم ایجاد شده در بستر رودخانه توسط شهرداري اصفهان و کارخانجات و دیگران از جمله آنهاست و با قدرت و شتاب کامل و هماهنگی لازم با دستگاههای مسئول و با هدف احیای زایندهرود به این مهم ادامه میدهند.
۴٫ رودخانه زاینده رود و سایر رودخانه هاي کشور در عین حال که بستر آن در اختیار حکومت و وزارت نیرو بوده و از عرض شهرها و مناطق مختلف میگذرد ولی در عین حال آبراه حقابه داران و بهره برداران آنست که از این طریق ارتزاق می کنند و در ماده ۳۶ قانون توزیع عادلانه آب قید شده که هر بالادستی مسئول جبران خساراتی است که در اثر عمل غیر متعارف او به پایین دستی ها وارد میشود و همچنین در تبصره ۴ ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب به دادستان های محترم تکلیف شده است که دستور قلع و قمع هر نوع اعیانی و مستحدثاتي که توسط متصرفین و حتی مالکین احتمالی ( که قبل از سال ۱۳۴۷ سند مالکیت دریافت نموده اند) در بستر و حریم رودخانه ها ایجاد شده و مطابق تشخیص وزارت نیرو مزاحم امور آب میباشد را صادر نمایند و دادستان های محترم نیز از سال ۹۳ با قدرت دستورات لازمه را صادر فرموده اند و نیروهای محترم انتظامی و کشاورزان نیز با اقتدار کامل اجرا نموده اند.
۵٫ طرح ارائه شده تازگی ندارد و سال هاست شرکت ها و افرادی که عمدتا هدف اقتصادی خود را دنبال می کنند اینگونه طرح ها را ارائه مینمایند. ولی صاحبان و حقابه داران رودخانه به دلائل زیر مخالفت کرده و باز هم خواهند کرد:
الف. سال ها زمان برده سایر اقشار جامعه اصفهان به کشاورزان پیوسته و جزو مطالبه گران زاینده رود بشوند و اگر عرض شهر بصورت مصنوعی پر آب شود بدون اینکه رودخانه احیا شده باشد، قطعا جامعه شهری و حتی خارج استان و کشور، رودخانه را پر آب و احیا تصور کرده ( همانگونه که سال ها از خشکی تالاب گاوخونی و قسمت های پایین دست رودخانه میگذشت ولی جامعه وقتی قبول کرد رودخانه خشک و یا کم آب شده که عرض شهر خشکید) و از مطالبه گران خارج شده و مجددا کشاورزان تنها مطالبه گران احیای رودخانه میشوند و این جبهه ضعیف شده و چه بسا رودخانه برای همیشه فصلی بماند و حتی ممکن است آرام آرام بپذیرند که برای همیشه خشک بماند.
ب. جالب است رودخانه ای که مرحوم شیخ بهایی در تمام طومار از آن به عنوان رودخانه مبارکه زاینده رود نام میبرد و آبی که در شریعت ما از مطهرات میباشد حالا باید طبق طرح افتخار آمیز آقایان! !؟؟ با پساب فاضلاب احیا شود.
ج. رئیس جمهور قول احیای رودخانه را به مردم اصفهان داد نه آبنما. مردم هم رودخانه میخواهند نه آبنما.
د. شهردار
ی محترم محاسبه کند که چقدر هزینه اولیه این طرح است و چه مقدار هم هزینه برق مصرفی برای پمپاژ دائمی و سرویس و نگهداری آن؟ این مبالغ را با هزینه هایی که بصورت انفرادی سایر شهرداری های طول مسیر رودخانه و کارخانجات بزرگ و سایر بهره برداران آب در بخش های صنعت و خدمات و کسبه و اصناف و کشاورزان و محیط زیست و نهادهای دولتی مسئول و مرتبط که در نظر دارند برای آب و رودخانه انجام دهند، اینها را با محوریت و مدیریت ستاد احیای زاینده رود ( شورای سهامداران زاینده رود) که تشکیل شده است ، اگر برای احیای رودخانه لحاظ کنند، میتوان رودخانه را بصورت اولیه و دائمی خود برگرداند و دروغ هم به مردم نگوییم.
ه. مطابق بند ۲ از ماده ۲ تصویبنامه هیئت وزیران به شماره ۴۳۲۲ مورخ ۱۳۳۳٫۳٫۵ موضوع نحوه تقسیم آب تونل اول کوهرنگ ، ۳ سهم از ۳۳ سهم حقابه کشاورزان از تونل اول کوهرنگ کسر شد و برای مصارف شرب به شهرداری وقت که در آن زمان متولی آب و فاضلاب بود ، واگذار شد و معوض آن پساب فاضلاب اصفهان به حقابه داران شرق اصفهان واگذار شد لذا پساب فاضلاب اصفهان جزو حقابه های کشاورزان شرق اصفهان است و وزارت نیرو حق فروش و یا برنامه ریزی برای تخصیص آن را ندارد و پرونده ای هم در این خصوص در دستگاه قضایی در حال رسیدگی است
و. هم اکنون به دلیل تخلیه آبخوان ها در مناطق محدوده زاینده رود و شهرها ، زمین در حال فرونشست هست و خرابی ابنیه های تاریخی و منازل مسکونی و سایر بناها در حال وقوع است که حاصل خشکی زاینده رود است و اگر رودخانه دائمی نشود آرام آرام این خرابی سرعت پیدا می کند و با این طرح شدت هم میگیرد.
ز. تصمیمات احیای زاینده رود گرفته شده و در مراجع قانونی تصویب شده و در حال اجرا میباشد و هر کس دلسوز رودخانه میباشد به اجرای تصمیمات کمک کند و قطعا رودخانه احیای دایم خواهد شد. این ادعای حقیر ، پشتوانه قانونی، علمی، عقلی، شرعی، و اجتماعی دارد و تنها نیاز تکمیلی آن اجماع استانی و احساس مسئوليت همه ارکان و اقشار استان است و شهرداری اصلی ترین آنهاست. همگان اگر التفاتی دارند، کمک کنند و اگر کمک نمیکند، لطف کرده مانع تراشی نکنند
ز. رودخانه و منابع طبیعی متعلق به نسل حاضر و آیندگان است و ما حق نداریم به سلیقه خودمان در مورد آن تصمیم بگیریم بلکه تا خداوند به ما فرصت حیات داده ، بهتر است تلاش ویژه برای احیای آن بکنیم، تا به لعن و نفرین ابدی آیندگان دچار نشویم.
مردم به روح علامه شیخ بهائی ره بدلیل کمک به احیای زاینده رود، درود میفرستند، ولی به عاملین خشکی زاینده رود لعن میفرستند.
نظام صنفی کشاورزی در زمان شهرداران قبلی و فعلی نظر مخالف خود را از طرف کشاورزان با اجرای این طرح بطور مستقیم، حضوری و مکتوب اعلام کرده است. حقیر هم اعلام میکنم کشاورزان در راستای صیانت از حقوق خودشان اجازه اجرای چنین طرح خیانت کارانه ای را نمیدهند.
البته که شهردار محترم و شورای محترم شهر و نمایندگان و مسئولان محترم شهرستان و استان، عاقل تر از آنند که بخواهند با اصرار بر اجرای چنین طرح منفوری، مسئولیت رویارویی با جامعه کشاورز و بروز مسائل سنگین اجتماعی که نمونه های آن به کرات در گذشته دیده شده است را بپذیرند.
ما آماده مذاکره و تعامل با مسئولین محترم در خصوص احیای زاینده رود میباشیم.
دست در دست هم دهیم به مهر
میهن خویش را کنیم آباد