به گزارش نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان به نقل از ایسنا، اگرچه مسئولان آب استان، سهم صنایع اصفهان از زایندهرود را عددی بین ۵ تا ۸ درصد در برهههای مختلف زمانی اعلام کردهاند، اما کشاورزان حقابه دار معتقدند صنعت یکی از متهمان برداشت بالای آب از این رودخانه است.
البته وزارت نیرو و شرکت آب منطقهای اصفهان، به دنبال خشکسالی سالهای گذشته و کاهش ذخیره سد زایندهرود، سیاستهای مختلفی را برای مدیریت آب موجود اعمال کرد. از سوی دیگر قرار است صنایع در یک برهه زمانی ۳ تا ۵ ساله، با خرید پساب شهرهای اطراف نسبت به بازچرخانی آب و کاهش برداشت از زایندهرود اقدام کنند، موضوعی که شرکت فولاد مبارکه و همچنین ذوبآهن اصفهان مدعی هستند در اجرای این طرح پیشقدم و هزینه بسیاری کردهاند.
از سوی دیگر مطابق مصوبه ۹ مادهای احیای حوضه آبریز زایندهرود، هرگونه بارگذاری جدید بر این رودخانه ممنوع است، اما طی روز گذشته در فضای مجازی اخباری مبنی بر احداث خط لوله انتقال آب از زایندهرود به کارخانه ذوب آهن منتشر شد.
اگرچه شرکت ذوبآهن مدعی است که با توجه به بحران کمبود آب از سال ۱۳۷۵ تاکنون برداشت آب خام از زایندهرود را ۵۰ درصد کاهش داده و در نظر دارد با انجام پروژههای مختلف ازجمله استفاده از پساب شهرهای اطراف و بازچرخانی آب که فواید زیستمحیطی نیز برای منطقه دارد، برداشت آب از زایندهرود را به صفر برساند.
اما دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان در خصوص این اقدام شرکت ذوبآهن به خبرنگار ایسنا، گفت: متأسفانه در چهار دهه گذشته هیچ مجموعهای بیشتر ذوبآهن به زایندهرود و کشاورزان جفا نکرده است.
اسفندیار امینی با بیان اینکه شرکت ذوبآهن ایستگاه پمپاژ آب دارد و حتی به شرکت آب منطقهای برای نظارت اجازه نمیدهد، افزود: درصورتیکه شرکت آب منطقهای قصد بازدید داشته باشد باید از مجموعه ذوبآهن مجوز بگیرد. از سوی دیگر شرکت ذوبآهن اصفهان دریاچههای متعددی در اطراف کارخانه ایجاد کرده و موجب خسارت به کشاورزان حقابه دار شده است.
وی ادامه داد: شرکت ذوبآهن مقابل ایستگاه برداشت آب از زایندهرود سدی ایجاد کرده و با وجود اخطاریههای شرکت آب منطقهای، ذوبآهن هیچ توجهی نسبت به این موضوع ندارد. اخیراً نیز شرکت ذوبآهن اصفهان در حال احداث خط لوله ۶۰۰ میلیمتری جهت برداشت آب از دریاچههای قایقرانی خود به سمت کارخانه است که در صورت احداث میتواند موجب انتقال حداقل ۱۵۰۰ لیتر آب بر ثانیه به این مجموعه صنعتی شود.
وی با بیان اینکه تصور کشاورزان مبنی بر مجوز شرکت آب منطقهای برای احداث این خط لوله بود، تصریح کرد: در تماس با شرکت آب منطقهای اعلام شد که چنین مجوزی به ذوبآهن داده نشده است، همچنین با تصویب شورای عالی آب هرگونه بارگذاری جدید آب بر زایندهرود ممنوع است.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان با اشاره به اینکه گروه حفاظت از رودخانه زایندهرود احداث این خط لوله انتقال آب را متوقف کرده بود، گفت: متأسفانه در چند روز گذشته شرکت ذوبآهن دوباره این طرح را از سر گرفت.
وی با بیان اینکه کشاورزان از اجرای چنین طرحی ناراحت هستند، گفت: صنف کشاورزی اصفهان اجرای خط لوله انتقال آب از زایندهرود به ذوبآهن را به مقامات سیاسی استان اطلاع دادهاند و امیدواریم نسبت به این موضوع تدبیر لازم اتخاذ شود.
امینی یادآور شد: گروه حفاظت از رودخانه زایندهرود شامل نیروهای صنف کشاورزی، شرکت سامان آب و نیروهای شرکت آب منطقهای هستند.
از سوی دیگر نماینده مردم لنجان در مجلس شورای اسلامی در نخستین جلسه شورای اداری استان در سال ۹۸، اعلام کرد که در پیگیری از مسئولان ذوبآهن متوجه شدیم که این طرح، برداشت آب از زایندهرود نیست و این خط لوله یک طرح پدافند است.
محسن کوهکن با انتقاد بر اینکه متأسفانه شرکت ذوبآهن این طرح را بدون توجیه مسئولان محلی و کشاورزان اجرا کرده است، ادامه داد: حتی اگر این طرح پدافند باشد نیازمند دریافت مجوزهای لازم از سوی سازمانهای مختلف ازجمله آب منطقهای است تا در صورت نشر این اخبار فضا را به ضرر اصفهان نکند.
اما روابط عمومی شرکت ذوبآهن اصفهان در اطلاعیهای که نسخهای از آن را در اختیار ایسنا، قرارداد، در این باره توضیح داده که «دریاچه قایقرانی متعلق به ذوبآهن اصفهان بوده و برداشت آب از این دریاچه، استفاده این شرکت از منابع داخلی محسوب میشود.
اساساً استفاده از آب این دریاچه همواره برای تأمین آب ذوبآهن در شرایط اضطراری مطرح است، چراکه نوع تولید ذوبآهن اصفهان بهگونهای است که بخشهایی مانند کوره بلند و نیروگاه هرگز امکان توقف ندارند و درصورت توقف، خسارت جبرانناپذیری به این صنعت مهم کشور وارد میکند که میتواند امنیت شغلی هزاران نفر که عده قابلتوجهی از آنها را که از مردم منطقه لنجان هستند را به خطر بیاندازد».
شرکت ذوبآهن اصفهان در ادامه توضیحات خود، عنوان کرد که «لولهگذاری جهت برداشت آب از قایقرانی، نیاز به مجوزهایی دارد که با نظر مساعد و همکاری مسئولان منطقه مواجه شده است. تأمین آب اضطراری برای ذوبآهن اصفهان از اهمیتی برخوردار است که از مؤلفههای اصلی پدافند غیرعامل در منطقه محسوب میشود و همواره در شورای تأمین و سایر نهادهای ذیربط بر این موضوع تأکید شده است. درواقع استفاده از این خط لوله تنها جهت شرایط اضطراری بوده و برداشت آب تنها با نظر مسئولان انجام خواهد شد و این امر به هیچ عنوان به معنای برداشت آب از زایندهرود نیست.
انتهای پیام